środa, 30 listopada 2016

Barszcz czerwony wigilijny - już czas o nim napisać

Trudno jest sobie wyobrazić Wigilię bez tradycyjnego dania, jakim jest barszcz czerwony. Przecież to danie spożywa się w pierwszej kolejności, zaraz po dzieleniu się opłatkiem. Barszcz z uszkami to wyborne danie, które na szczęście nie jest trudne do przygotowania.
barszcz czerwony wigilijny



Najbardziej leniwi i zarazem najmniej utalentowani, mogą przygotować go tak po prostu z proszku. Jednak wiadomo, że im więcej wysiłku włożonego w gotowanie, tym barszcz będzie smaczniejszy i przede wszystkim pozbawiony konserwantów. Dlatego mimo wszystko warto dołożyć wszelkich starań i zdecydować się na ten wysiłek, aby danie to smakowało wybornie i zaspokoiło pragnienia wszystkich członków rodziny.

Niektórzy barszcz wigilijny gotują na wywarze warzywnym z dodatkiem grzybów, inni z samych buraków. Jedni doprawiają go bardziej, inni zaś mniej. Wszystko zależy w głównej mierze od indywidualnych upodobań. Każdy przepis można zmodyfikować według własnych zasad. Metod i przepisów jest sporo. Wszystkie można znaleźć w internecie i w dobrych książkach kucharskich. Wystarczy tylko dobrze się rozejrzeć.

Odpowiednio przygotowany barszcz czerwony wigilijny pozostanie w myślach na cały kolejny rok, aż do momentu spożycia go w kolejnym.

1 komentarz:

  1. a u mnie w domu barszcz byl w 1 i 2 dniu Swiat, z uszkami z miesem, w Wigile zupa grzybowa.

    OdpowiedzUsuń