środa, 11 listopada 2015

Przystawki z kuchni greckiej


Kuchnia grecka, jak przystało na śródziemnomorską, należy do najzdrowszych na świecie. Jak nietrudno się domyślić, wynika to z tego, że trudno znaleźć w niej żywność wysoko przetworzoną, tłuste czerwone mięso czy inne niezdrowe potrawy. Nie da się ukryć, że jest bardzo prosta, jest niewiele podstawowych składników, z których komponuje się posiłki - szczególnie polecam przystawki, ale nikt nie narzeka na monotonię, gdyż jest wiele sposobów ich wykorzystania. Poza tym to właśnie w tej prostocie tkwią jej wielkie zalety, takie jak łatwość i szybkość przygotowywania posiłków. Poza tym nie wyszukane połączenia, ale wyjątkowo wysoka jakość składników decydują o wybitnych walorach smakowych każdej greckiej potrawy. Prostym przykładem może być popularna sałatka grecka. Jest to sałatka z fetą, oliwkami, pomidorami, ogórkami i innymi dodatkami, często przygotowywana w bardzo wielu krajach i niezwykle popularna. Jednak ci, którzy jedli ją na miejscu, na greckich wyspach, uważają, że prawdziwa sałatka z Grecji  jest nieporównywanie lepsza aniżeli jej substytuty, przygotowywane ze składników niższej jakości bądź na inny sposób w innych krajach.
Wszystkie potrawy kuchni greckiej mogą pochwalić się tym samym - doskonałymi składnikami, świeżymi, wyjątkowo aromatycznymi przyprawami, a także wyjątkowym śródziemnomorskim klimatem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza