wtorek, 3 listopada 2015

Zapiekanka ziemniaczana z grecką nutą smaku

Jeśli masz ochotę na niebanalne danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie, na pewno zainteresuje Cię przepis na potrawę, jaką jest zapiekanka ziemniaczana. Przypadnie ona do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Jedną z jej odmian jest zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem cukinii, która przywodzi na myśl aromatyczną kuchnie grecką. Jej prostota oraz wyjątkowy smak są okazją do tego by rozkoszować się kuchnią śródziemnomorską przez cały rok.

Składniki:

• Około 1 kilograma obranych ziemniaków pokrojonych na cienkie plastry

• 4 cukinie oraz 4 czerwone cebule- również pokrojone w plastry

• 6 sztuk pomidorów, które miksuje się aż osiągną konsystencję puree

• Oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku oraz drobno posiekana natka pietruszki.

Piekarnik należy rozgrzać do około 220 stopni. W między czasie do naczynia żaroodpornego układamy pokrojone warzywa. Całość zalewamy pomidorami z oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy, a następnie mieszamy oraz dodajemy odrobinę wody. Posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny. Po upływie godziny całość wyciągamy na chwilę z piekarnika, by ją ponownie przemieszać i w razie konieczności dodać wody. Przed podaniem potrawa musi trochę ostygnąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz