Posiada czerwony kolor i lekko słodko
– kwaśny smak. Większość z nas zna ją jeszcze z dzieciństwa.
Zupa pomidorowa, bo o niej tu mowa, przyrządzana jest w polskich
domach od pokoleń. Dziś, czy to w tradycyjnej wersji, czy też w
różnych, nowych odsłonach wciąż cieszy się dużą
popularnością. Co więcej jest bardzo lubiana niemal przez
wszystkich. Upodobały sobie ją zwłaszcza dzieci, dlatego może być
sposobem na małego niejadka.
Podstawą zupy pomidorowej są
oczywiście pomidory. Czy to świeże i przetarte przez sito, czy też
w postaci koncentratu pomidorowego, są elementem, którego nie może
zabraknąć w jej składzie. Jej smak można wzbogacać i urozmaicać
poprzez dodatek różnych przypraw, ziół i innych składników,
jednak jej podstawą niezmiennie pozostają pomidory.
Tradycyjne przepisy zakładają, że
zupa pomidorowa powinna być podawana z ryżem lub makaronem. W
niektórych regionach kraju dodaje się do niej także ziemniaki.
Przygotowaną zupę można podawać ze śmietaną lub bez niej. Jeśli
chcesz, by była bardziej gęsta, możesz też dodać śmietanę
wymieszaną z łyżką mąki. Zanim dodasz śmietanę wymieszaj ją z
kilkoma łyżkami wywaru, dzięki temu nie powstaną krupy. Po jej
dodaniu całość należy podgrzać, ale nie gotować. Podawać na
ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz